Kies je regio

Sport

 • Ook Kursad Sürmelitekent bij bij Achilles'29
  Nnadat afgelopen week Thijs Hendriks en Freek Thoone hebbben bijgetekend bij Achilles'29, heeft ook Kursad Sürmeli zijn contract met Achilles verlengd. De 19 jarige Sürmeli geldt bij Achilles’29 als een groot talent. Hij veroverde na de winterstop een basisplaats en tekende voor twee jaar bij....Lees meer...
 • Jong PSV geeft gelijkspel uit handen in stadsderby tegen FC Eindhoven
  FC Eindhoven winstVrijdag was matchday in Eindhoven. Niet omdat koploper in de Eredivisie PSV een belangrijke wedstrijd moest spelen. Nee, aan de Aalsterweg speelden de twee andere Eindhovense clubs tegen elkaar in een heuse derby. FC Eindhoven ontving de jongelingen van PSV voor een stijd tussen de huidige nummer twee en twaalf in de Jupiler League. In tegenstelling tot de Lichtstad Derby (de jaarlijkse ontmoeting tussden de eerste elftallen van de twee Eindhovense clubs) is FC Eindhoven de grote favoriet bij de ontmoeting tegen de jongelingen van PSV. Niet geheel onterecht, want de ploeg...Lees meer...
 • Stijn Wuytens verlengt contract bij Willem II
  willem IIMiddenvelder Stijn Wuytens heeft met Willem II overeenstemming bereikt over een nieuw contract. Hij zal hierdoor ook in het seizoen 2015-2016 voor de Tricolores uitkomen. De 25-jarige Belg speelde tot nu toe 29 wedstrijden en scoorde daarin twee keer. Stijn Wuytens kreeg op 18-jarige leeftijd zijn eerste contract bij PSV, waar hij samen met broer Dries de jeugdopleiding doorliep. In 2008 debuteerde Stijn in de wedstrijd om de John Cruijffschaal. Daarna kwam hij nog uit voor De Graafschap en Beerschot AC. Jurgen Streppel: ‘Stijn is in de zomer van 2013 aangetrokken en heeft...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Aanpak eurolanden heeft effect
  De eurozone heeft behoefte aan concurrerende economieën die zorgen voor investeringen. Voor duurzame groei en bestendigheid tegen schokken. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, vandaag tijdens een speech over...Lees meer...
 • Nieuwe app ‘NL exporteert’ helpt mkb'ers op buitenlandse markten
  Het ministerie van Buitenlandse Zaken introduceert tijdens de bedrijvendag van de Ambassadeursconferentie de app ‘NL exporteert’. Deze app is gemaakt voor startende & ervaren ondernemers met grensverleggende ambities. De app biedt snel en eenvoudig actuele land specifieke informatie en geeft toegang tot lokale netwerken en adviezen. Hiermee is ‘NL exporteert’...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Zwart beeld
  Tja, en toen was het beeld weg. Nou ja, weg, er was een plaatje zichtbaar van het NOS journaal met daaronder een melding dat er door “omstandigheden” geen NOS journaal zou worden uitgezonden. Meer niet. Achteraf bleek dat er een soort van gijzeling aan de gang was. En dat is...Lees meer...