Kies je regio

Sport

 • Amsterdam en Rotterdam onderzoeken vuurwerkincident Kuip gezamenlijk
  superkuipOnder leiding van het Openbaar Ministerie doet een gecombineerd team van de politie-eenheden Rotterdam en Amsterdam onderzoek naar de incidenten van afgelopen zondag, tijdens de Bekerfinale in de Rotterdamse Kuip. Rechercheurs bekijken zorgvuldig het beschikbare beeldmateriaal en selecteren hieruit de personen die strafbare feiten plegen. De Eenheid Rotterdam verricht het vooronderzoek om te kijken of er bewijsmateriaal is dat kan bijdragen aan het opsporen van de personen die strafbare feiten hebben gepleegd. De Rotterdamse politie doet onder meer onderzoek naar camerabeelden. Zij zal de beelden verzamelen, analyseren en strafbare feiten proberen vast te...Lees meer...
 • Willem II kampioen van de Jupiler League, of toch niet ?
  JLlogoWillem II uit Tilburg werd maandagmiddag kampioen van de Jupiler League, maar de kans is groot dat dit nog een staartje krijgt. FC Dordrecht eist namelijk een onderzoek door de aanklager betaald voetbal naar het niet meespelen van Telstar speler Kevin Brands tegen de Tilburgse club. Brands staat onder contract bij Willem II maar is door die club uitgeleend aan Telstar. Trainer Marcel Keizer van de Velsense club gaf bij Fox Sports toe dat in zijn huurcontract zou staan dat hij niet tegen Willem II zou mogen meespelen. Aangezien de Tilburgers vandaag kampioen...Lees meer...
 • Willem II kampioen van de Jupiler League!
  Willem II heeft vandaag met een voetbalshow de titel in de Jupiler League veilig gesteld. Het had geen kind aan Telstar, het won met 4-0 door doelpunten van Boymans (2x), Heymans en Messaoud. FC Dordrecht speelde gelijk in en tegen FC Den Bosch. Hiermee is Willem II zeker van promotie naar de Eredivisie, na een jaar absentie op het hoogste niveau. De wedstrijd begon wat slap. Een 20 minuten was het spel in één woord gezapig te noemen. Toen zette Willem II aan en scoorde het via clubtopscoorder Boymans. Met hoopvolle ogen werd naar Den Bosch gekeken. Daar stond Dordrecht lang...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Ploumen: kansen en knelpunten bij handel met Roemenië
  ploumenRoemenië is een aantrekkelijke springplank voor Nederlandse bedrijven naar meer handel en investeringen in de regio rond de Zwarte Zee. Tegelijk heeft het land nog veel werk te verzetten om het ondernemings-klimaat te verbeteren. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelings-samenwerking) dinsdag...Lees meer...
 • Fons Jurgens benoemd tot bestuursvoorzitter Efteling
  eftelingFons Jurgens (44) is, conform voorgenomen besluit, benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling. Zijn aanstelling werd bekrachtigd tijdens de Algemene Aandeelhoudersvergadering van donderdag 17 april. Onder zijn leiding wil de Efteling gefaseerd doorgroeien tot een internationale...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.

Leave a Reply

Advertentie

Brompot

 • Jack the Russel
  Toen ik vanochtend de hond riep voor zijn uitknijpbeurt keek hij mij vanuit zijn mand wat droef-zielig aan. Ik had het meteen door: hij had geen zin. Ik riep nog een keer maar in plaats van het maken van enig aanstalten, draaide hij zich om, krulde wat in, slaakte een...Lees meer...