Kies je regio

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial, NL

Sport

 • Schippers wil EU-inzet eerlijke toewijzing sportevenementen
  Minister Edith Schippers (VWS) heeft vandaag in Brussel een Europese Raad van sportministers bijgewoond. Op deze vergadering droeg de Luxemburgse minister Romain Schneider het voorzitterschap van de EU-Sportraad symbolisch over aan Schippers. Nederland bekleedt in het eerste half jaar van 2016 het voorzitterschap van de Europese Unie. Schippers presenteerde in de vergadering haar prioriteit tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU-Sportraad: integriteit in de sport. Het gaat daarbij om goed bestuur bij de toewijzing van grote internationale sportevenementen, maar ook om de bestrijding van doping en matchfixing. In het bijzonder ging Schippers vandaag in Brussel in op het belang van integriteit...Lees meer...
 • Nederlandse sportschool op de zaak wordt wereldspeler
  De snel groeiende Nederlandse fitnessketen fit20 gaat internationaal de boer op. De fitnessmethode, waarbij medewerkers bij de fit20@work variant 1 keer per week 20 minuten intensief trainen in een ruimte binnen hun eigen bedrijf, opende onlangs zijn eerste twee vestigingen in België en staat op het punt uit te breiden met studio’s in Luxemburg, Duitsland, Qatar en China. ,,We gaan een wereldspeler worden,” zegt oprichter en algemeen directeur Walter Vendel. In Nederland telt fit20 inmiddels 60 vestigingen en dat aantal groeit snel door. In België opende de keten onlangs studio’s in Brussel en Antwerpen. Daar komen binnenkort meer landen...Lees meer...
 • Anti-dopingsysteem onmisbaar voor topsporters
  Uit onderzoek van de Dopingautoriteit blijkt dat het zogenoemde NZVT-keurmerk van groot belang is voor topsporters. 'Als alle topsporters alleen supplementen gebruiken met een NZVT-keurmerk, zou waarschijnlijk niemand ooit nog positief testen door het gebruik van voedingssupplementen'. Dit schrijft de Dopingautoriteit in haar vandaag gepubliceerde rapport over de aanwezigheid van dopingstoffen in hoog-risico-sportvoedingssupplementen verkrijgbaar in Nederlandse Webshops. Uit het rapport blijkt dat via webshops relatief veel hoog-risico sportvoedingssupplementen worden aangeboden die niet NZVT-getest zijn en een risico vormen voor topsporters. Het gaat hierbij om sportvoedingssupplementen die de nadruk leggen op hormoonregulatie, spierversterking, gewichtsverlies en het verkrijgen van meer energie. Maar meer...Lees meer...

Advertentie

Geox kinderschoenen 500x500 gif

Economie

 • Nieuw platform voor kennis over MKB
  Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen slaan de handen ineen om meer informatie en gegevens over het MKB te verzamelen en hen daarmee beter van dienst te zijn. Deze informatie wordt gebundeld op het nieuwe kennisplatform De Staat van het MKB. Het platform werd vandaag gelanceerd in de Mailetoren in Den Haag...Lees meer...
 • Annemarie Jorritsma gaat zich inzetten voor betere doorstroom van vrouwen naar de top
  Annemarie Jorritsma gaat zich inzetten voor betere doorstroom van vrouwen naar de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Minister Jet Bussemaker heeft Jorritsma aangesteld als Kwartiermaker voor Topvrouwen.nl, de aanpak voor meer diversiteit aan de top. De VVD-politica volgt daarmee oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) op, die afgelopen jaar samen met Leo...Lees meer...
500x500 gratis verzending van bloemen

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Heimwee...
  Wij Nederlanders hebben altijd de eigenaardige gewoonte om ons gevoel van heimwee breed uit te meten en er vervolgens over te zeuren en te klagen. Het zit in onze genen. Zo hadden we afgelopen week het heimwee-gedoe over Sesamstraat. Eigenlijk gebeurt er helemaal niets, maar we staan wel...Lees meer...