Kies je regio

Sport

  • NK Veldrijden 2015 in Veldhoven
    Sinds 1963 wordt er in opdracht van de KNWU jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Veldrijden georganiseerd. Dit kampioenschap wordt ieder jaar op een andere locatie georganiseerd. De KNWU heeft ervoor gekozen om het NK van 2015 in Veldhoven te laten plaatsvinden, en als organisator wielervereniging Tempo-Bruns Veldhoven. Tempo-Bruns heeft de organisatie uitbesteed aan 8 studenten van Fontys Sporthogeschool te Eindhoven die het Nederlands Kampioenschap Veldrijden gaan organiseren. Op zaterdag 10 en zondag 11 januari verhuist het parcours naar recreatiecentrum ‘t Witven,  gelegen op de grens van Eindhoven, Veldhoven en Waalre.  Uitstekend bereikbaar vanaf de snelweg, maar te midden van prachtige natuurgebieden.  Inmiddels...Lees meer...
  • Top- en breedtesportevenementen genereren € 236 miljoen in 2013
    De 400 belangrijkste sportevenementen die in 2013 in Nederland hebben plaatsgevonden genereren gezamenlijk 236 miljoen euro. Ruim 70% daarvan is afkomstig van de 11,7 miljoen bezoekers, de overige 30% komt bij deelnemers, sponsors en subsidiënten vandaan. Bovenstaande cijfers staan opgenomen in de vorige week verschenen, 17e editie van de Sport Evenementen Monitor van onderzoeksbureau Respons. De Sport Evenementen Monitor bevat een diepgaande analyse van de 400 belangrijkste topsport- en breedtesportevenementen in Nederland. Een deel van de cijfers over sportevenementen van Respons verscheen onlangs ook in de publicatie “Sportevenementen in Nederland: over sportevenementen en hun maatschappelijke betekenis” van het Mulier Instituut....Lees meer...
  • Fortuna Sittard behaalt 306.000 euro netto winst
    fortunaNa het succesvol slagen van de grote balanssanering (fase 1) heeft Fortuna Sittard een volgende belangrijke stap gezet in het herstel van het financiële fundament van de club. Afgelopen seizoen (fase 2) stond namelijk in het teken van het verlagen van de kosten, de omzet proberen constant te houden en te voldoen aan de begrotingsdiscipline. Op basis van het accountantsverslag en de gepresenteerde jaarcijfers is de club hierin meer dan geslaagd. Naast een forse kostensanering van 16.1 % werd door de club namelijk zelfs een lichte omzetstijging van 4,7 % gerealiseerd....Lees meer...

Advertentie

Economie

  • NS wint prijs voor meest transparante jaarverslag
    treinNS is de winnaar van De Kristal 2014, de prijs voor het meest transparante jaarverslag van Nederland. NS won de strijd van 450 andere bedrijven door als enige in geld uit te drukken wat de impact van haar activiteiten is op...Lees meer...
  • Consumenten besteden iets minder, vertrouwen neemt af
    Consumenten hebben in september 0,6 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in september 2013. Deze daling volgt op vier maanden met (lichte) groei. Vooral aan duurzame en overige goederen (o.a. gas en brandstoffen) gaven consumenten minder uit, meldt het CBS vandaag. Verder is het vertrouwen van consumenten in...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

  • Het vaatdoekje
    De mededeling van minister Edith Schippers klonk een beetje truttig: elke dag een schoon vaatdoekje op het aanrecht. Mijn echtgenote, volgens het ooit door de gemeente afgegeven trouwboekje de “functioneel vaatdoekjes-eigenaar” in ons gezin, vond dat ook. En ze vond nog iets: de naam Edith lijkt wel heel erg op...Lees meer...