Kies je regio

Sport

 • FC Eindhoven laat punten achter in Oss
  D42_9118LRHet is FC Eindhoven niet gelukt om geschiedenis te schrijven. Na 6 overwinningen lukte het de Eindhovenaren niet om een historische 7e overwinning op rij te bemachtigen. In Oss werden de punten achter gelaten tegen de plaatselijke FC, die de punten verdiend in eigen huis behield. De wedstrijd werd vooraf gegaan door één minuut stilte, wegens het overlijden van FC Eindhoven was vanaf de aftrap zo'n 20 minuten de baas in Oss, maar ondanks grote kansen voor onder anderen Joey Sleegers, Roald vanHout en Jens van Son, was het FC Oss die in de...Lees meer...
 • Minimale winst voor Willem II
  willem IIWillem II Tilburg B.V. heeft over het seizoen 2013/2014 in de Jupiler League een kleine nettowinst gerealiseerd van € 10 duizend bij een netto-omzet van € 6,0 miljoen. Per 30 juni 2014 resteert nog een negatief eigen vermogen van € 1,3 miljoen. Op basis van de goedgekeurde jaarrekening 2013/2014 zal Willem II naar verwachting door de KNVB in categorie II ingedeeld blijven. De BVO voert reeds enkele jaren een solide en gezond financieel beleid en ligt daarmee nog steeds op koers richting volledig financieel herstel. Wel bestaan er nog enkele belangrijke...Lees meer...
 • Al 250 talenten voor NOC*NSF campagne
  noc-nsf-logo nocnsfDe campagne “Ik wist niet dat ik het in me had” loopt nu enkele weken en er zijn 250 aanmeldingen voor de Talentdag van 2 november. Opgeven kan nog tot en met 16 oktober! Stefan Groothuis, o.a. Goud dit jaar op de 1000 meter in Sochi, steunt deze campagne: "250 aanmeldingen is al heel mooi. De jongeren die zich aanmelden voelen dat hen een unieke kans geboden wordt om getest te worden op fysieke eigenschappen. Door deze test word je misschien Olympiër, wat voor weinig sporters is weggelegd.” De campagne richt...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Dynamo Retail Group presenteert Dynamo Retail Financiering
  herenfiets gazelleDe opvolging in de Nederlandse tweewielerbranche verloopt stroef. Dat constateert H&L Accountants & Belastingadviseurs in een recent onderzoek. Doordat banken tegenwoordig niet meer de hele financiering voor hun rekening nemen, en de nieuwe generatie - die de winkels over zou moeten...Lees meer...
 • Minder investeringen, vooral in gebouwen en vervoermiddelen
  In augustus 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 3,8 procent kleiner dan in augustus 2013. Deze daling is vooral te wijten aan de lagere investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en vervoermiddelen. De investeringen in computers en in machines en installaties waren wel hoger dan een jaar...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • De Televizier-ring
  Het is me gelukt. Ik ben het hele 'gala' inclusief de nazit blijven kijken. De nazit is een programma wat volgt op het hoofdprogramma. Daarin wordt dan uit gelegd hoe het allemaal zo is gekomen en om na de shock nog te laten zien hoe blij de winnaars zijn met...Lees meer...