Kies je regio

Sport

 • Ook Willem II - Vitesse uitgesteld
  willem IIVanwege de aangekondigde werkonderbreking van de politie, wordt de wedstrijd Willem II-Vitesse, gepland op zondagmiddag 9 augustus 2015 in het Koning Willem II stadion, niet toegestaan. De loco-burgemeester heeft dit vandaag op advies van de lokale driehoek besloten. Een werkonderbreking van de politie maakt het onverantwoord om de eredivisiewedstrijd door te laten gaan. "Erg jammer dat de eerste wedstrijd van Willem II van dit seizoen niet door kan gaan", aldus loco-burgemeester Berend de Vries. "We hopen dat de wedstrijd alsnog op korte termijn gespeeld kan worden."...Lees meer...
 • Strafrechtelijke vervolging en stadionverboden ordeverstoorders FC Twente-AZ
  [caption id="attachment_212818" align="alignleft" width="165"]Foto (c) Pascal van Wissen Foto (c) Pascal van Wissen[/caption]

  Politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen maanden een strafrechtelijk onderzoek verricht naar het wangedrag van een aantal personen na afloop van de wedstrijd FC Twente-AZ op 26 april jl. Ook de gemeente Enschede, FC Twente en KNVB hebben samen met politie en het OM afgestemd welke maatregelen genomen konden worden, zodat de ordeverstoorders op hun wangedrag aangesproken worden. Dit heeft geleid tot de strafrechtelijke vervolging van 16 verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden en het uitreiken van...Lees meer...


 • Eredivisieduel PEC Zwolle - SC Cambuur uitgesteld
  Foto (c) Wilco HazelaarDe voetbalwedstrijd PEC Zwolle – SC Cambuur, die zaterdag 8 augustus vanaf 18.30 uur gespeeld zou worden, gaat niet door. Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle heeft dat besluit moeten nemen vanwege een aangekondigde politiestaking rond het duel. De burgemeester geeft aan het verbod te betreuren: “Maar zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel.” Meijer heeft in aanloop naar de eerste wedstrijd van seizoen 2015-2016 de politie gevraagd duidelijk te maken hoeveel politie-inzet rondom de voetbalwedstrijd nodig...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Conjunctuurbeeld verbetert opnieuw
  Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok is in juli 2015 weer beter dan in juni, maakt CBS bekend. Vanaf de zomer van 2013 tot het voorjaar van 2014 verbeterde de conjunctuur continu, daarna ging de verbetering stapsgewijs. Vanaf mei versnelt de opgaande lijn. In juli zet de positieve trend verder door. De Conjunctuurklok...Lees meer...
 • Afzetprijzen industrie opnieuw lager dan een jaar eerder
  De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 5,4 procent lager dan in juni 2014. In mei 2015 waren de prijzen 4,9 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus CBS. Exclusief de...Lees meer...
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Komkommertijd. Verbouwingen...
  Soms heb je dat: even lekker de ogen sluiten op de driezits in de kamer. Achtergrondgeluid van de TV, een tikkende klok, geen mens te bekennen en... vertrokken. Ik weet niet hoe lang ik daar heb liggen knorren maar ik kwam door iets wat op een nachtmerrie leek terug in...Lees meer...