Kies je regio

Sport

 • Kostas Lamprou langer bij Willem II
  Kostas Lamprou heeft vandaag overeenstemming bereikt met Willem II over een tweejarig contract. De 23-jarige doelman werd afgelopen seizoen gehuurd van Feyenoord, maar in Rotterdam liep zijn verbintenis af. De geboren Griek is nu tot medio 2017 vastgelegd in Tilburg. Carlos Aalbers: ‘Kostas past uitstekend in de speelwijze van Willem II en hij heeft het afgelopen seizoen in de Eredivisie bewezen dat hij een heel goede keeper is. Daarom zijn we blij dat we nog twee jaar met hem kunnen samenwerken’....Lees meer...
 • Fred Rutten weg bij Feyenoord

  ruttenFred Rutten en Feyenoord gaan per direct uit elkaar. De directie van de Rotterdammers is vanavond tot de conclusie gekomen dat het beter is dat hij met onmiddellijke ingang plaats maakt. Giovanni van Bronckhorst, die Rutten vanaf volgend seizoen zou opvolgen, komt op verzoek van de clubleiding nu per direct als eindverantwoordelijke voor de spelersgroep te staan.

  Het besluit werd zondagavond door de directie genomen nadat Feyenoord eerder op de dag de derde plaats, die rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal betekent, was misgelopen door een...Lees meer...
 • Kapitaalinjectie van Nederlandse investeerders voor Fortuna
  fortunaOndanks een eerdere mondelinge overeenkomst met een buitenlandse investeerder heeft de stuurgroep van Fortuna de onderhandelingen met deze investeerder gestaakt. Tijdens het formaliseren van de mondelinge overeenkomst werden door de investeerder plotseling aanvullende eisen gesteld, die niet alleen voor Fortuna Sittard onacceptabel waren, maar ook in strijd met de regelgeving van de FIFA. Vandaag echter heeft Fortuna Sittard met een consortium van Nederlandse investeerders wel definitief overeenstemming bereikt. Die investeerders zullen door middel van fasegewijze aankoop van een deel van de aandelen een substantiële kapitaalsinjectie in de  club stoppen. De investeerders hebben een...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Wettelijke regeling voor aanwijzing toekomstig curator naar Tweede Kamer
  Het wordt straks wettelijk mogelijk dat rechters al vóór een faillietverklaring, als een onderneming daar om vraagt, meedelen wie ze in het aanstaande faillissement zullen aanwijzen als curator. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. De ministerraad heeft ingestemd met indiening van het...Lees meer...
 • Meer investeringen, vooral in woningen, infrastructuur en machines
  In maart 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 14,3 procent groter dan in maart 2014, meldt CBS vandaag. Deze stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in woningen, infrastructuur en vrachtauto’s. In januari en februari groeiden de investeringen met 6,7 en 5,0 procent. De...Lees meer...
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Brief aan Trijntje
  Beste Mevrouw Oosterhuis, Ik heb het een tijdje geleden, toen u werd uitverkoren voor het songfestival al voorspeld: u moet het niet hebben van uw zangkwaliteiten. Daar gaat u het niet mee redden. Het leunt vervolgens ook wel een beetje tegen mijn lijfspreuk aan: “Al sturen we een gouden kraai, het...Lees meer...