Kies je regio

Sport

 • Nominaties Provinciale Sportprijs Limburg 2014 bekend
  Tom Dumoulin, Foto (c) Bert van Berkum, HNU.NUOok dit jaar worden de beste sporters van 2014 door de Provincie Limburg onderscheiden met de Go for Gold Sportprijs Limburg. Op zondag 23 november maakte de vakjury per categorie de drie genomineerden bekend. Het publiek kan stemmen via de website www.sportprijslimburg.nl. Sportman 2014 Tom Dumoulin (Maastricht) - Wielrennen Mike Teunissen (Ysselsteyn) - Wielrennen Max Verstappen (Maasbracht) - Autosport Sportvrouw 2014 Maaike Caelers (Weert) - Triathlon Lieke Martens (Nieuw-Bergen) - Voetbal Sabrina Stultiens (Meijel) - Wielrennen Sportploeg 2014 Bevo (Panningen) - Handbal Holyoke (Belfeld) - Zitvolleybal TV Simpelveld (Simpelveld) - Tennis Sporttalent 2014 Lisa Muellenberg (Maastricht) - Judo Mike Schloesser...Lees meer...
 • FC Oss neemt punt mee bij gelijkwaardig Sparta
  Sparta FC Oss 0In een wedstrijd die minder spannend was dan de uitslag doet vermoeden, deelden Sparta Rotterdam en FC Oss zondagmiddag de punten evenredig. Na een aftastende eerste helft, die eindigde met een 0-0 ruststand, was de eindstand ook gelijk, hoewel voor beide partijen met 2 doelpunten meer op de teller, 2-2. Zoals de stand in de Jupiler League al deed en doet vermoeden, bleken beide partijen redelijk gewaagd aan elkaar. De eerste helft leverde niet al te veel spanning op. Pas in het tweede deel van de eerste helft werd de thuisclub...Lees meer...
 • Philippe van Arnhem tekent meerjarig contract bij RKC Waalwijk
  RKC waalwijkWaalwijker Philippe van Arnhem heeft zich donderdag per direct voor langere tijd verbonden aan RKC Waalwijk. De 18-jarige middenvelder, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding, tekent een contract voor de rest van dit seizoen en de drie daaropvolgende seizoenen. Philippe van Arnhem maakte dit seizoen in de wedstrijd Roda JC – RKC Waalwijk zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Martin Koopman. Van Arnhem is met zijn 17 jaar, 11 maanden en 15 dagen de jongste debutant ooit in het keurkorps van de Waalwijkers. Philippe van Arnhem is trots op zijn eerste...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Zzp'ers zijn niet uit op belastingvoordeel
  Belastingvoordeel is niet de belangrijkste drijfveer voor zzp'ers om zelfstandig te worden. "Uit verschillende interviews, onder zelfstandigen, blijkt dat de belangrijkste reden om als zzp'er aan de slag te gaan vrijheid is", aldus Luis Roman, ontwikkelaar van Chimply, een tool voor zzp'ers om hun administratie te doen. Zzp'er Ingrid van...Lees meer...
 • Industrie houdt meer voorraad aan
  De ondernemers in de industrie hadden in september 6,0 procent meer voorraad gereed product dan in september 2013. Hun voorraden eindproduct zijn een half jaar onafgebroken hoger dan een jaar eerder. De toename is september is wel kleiner dan een maand eerder. Dit meldt het CBS. De cijfers over de...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Het vaatdoekje
  De mededeling van minister Edith Schippers klonk een beetje truttig: elke dag een schoon vaatdoekje op het aanrecht. Mijn echtgenote, volgens het ooit door de gemeente afgegeven trouwboekje de “functioneel vaatdoekjes-eigenaar” in ons gezin, vond dat ook. En ze vond nog iets: de naam Edith lijkt wel heel erg op...Lees meer...