Kies je regio

Sport

 • Voorbeschouwing HSC'21 - UNA
  slecht voetbalveld 06Aanstaande zondag staat er voor UNA een uitwedstrijd op het programma bij HSC’21 in Haaksbergen. De groenwitten namen vorig seizoen afscheid van trainer Wilco Klop. Eddy Boerhof, oud speler van de Haaksbergers, volgde hem op. Vorige competitie eindigde HSC’21 op plaats negen met 38 punten (61-66). Topscorer werd Stef Ottink met tien treffers. Na het seizoen vertrokken negen spelers bij de groenwitten en kwamen er zeven nieuwe bij. Het streven van de Achterhoekers is om met zoveel mogelijk spelers van eigen kweek zich te handhaven op het hoogste amateurniveau. De laatste thuiswedstrijd...Lees meer...
 • Amsterdam speelstad EK 2020
  Amsterdam ArenA krijgt grootste zonnedakAmsterdam is een van de speelsteden tijdens het EK voetbal in 2020. Tijdens een speciale bijeenkomst in Genève werd dat vrijdagmiddag bekend gemaakt, Het EK 2020 wordt vanwege het 60-jarig bestaan van de UEFA in dertien verschillende landen gehouden. Negentien gegadigden steden hebben meegedaan om een plek te bemachtigen Het is niet voor het eerst dat de Amsterdam Arena een EK-wedstrijd organiseert. Tijdens Euro 2000, waarvoor Nederland en België gezamenlijk als gastheer optraden, werden drie groepswedstrijden, een kwartfinale en één halve finale in Amsterdam gespeeld....Lees meer...
 • Nederland tekent internationaal verdrag tegen matchfixing
  Tijdens de Sportministersconferentie in Magglingen Zwitserland heeft Nederland samen met 15 andere landen het Verdrag inzake de manipulatie van sportwedstrijden getekend. De komende tijd zullen naar verwachting meer landen volgen. In dit verdrag staan maatregelen op terrein van sport, kansspelen, strafrecht, maar ook (inter)nationale samenwerking en uitwisseling van gegevens. Het is een goede start voor intensievere internationale samenwerking in de bestrijding van matchfixing....Lees meer...

Advertentie

Economie

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Wetsvoorstel...
  GW uit V, politicus, gaat het dus toch doen: het indienen van een wetsvoorstel om de Zwarte Piet op de monumentenlijst te krijgen. Op deze manier hoopt hij de Sint-cultuur binnen ons land voor het nageslacht te behouden. Ik zag G tijdens een ochtendprogramma van Wakker Nederland op TV. Naar...Lees meer...