Kies je regio

00. Pre-order Samsung Galaxy S7

Sport

 • Minister-president ontvangt deelnemers Invictus Games
  Minister-president Rutte ontvangt woensdag 25 mei op het ministerie van Algemene Zaken de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games 2016. Nederland deed met een 30-koppig team mee aan dit internationale sportevenement voor (oud-)militairen die tijdens de dienst of in een privésituatie psychisch- of lichamelijk gewond raakten.
  De Invictus Games zijn een initiatief van de Britse prins Harry en vonden dit jaar plaats van 8 tot en met 12 mei in Orlando, Verenigde Staten. Er deden 500 deelnemers uit 15 verschillende landen mee. De Nederlandse ploeg behaalde vijf gouden, vier zilveren en negen bronzen medailles....Lees meer...
 • Succesvol EK voor Nederlandse zwemploeg op weg naar Rio
  Met 10 medailles is het EK zwemmen in het Aquatic Center in Londen voor de Nederlandse zwemploeg succesvol verlopen. Dit EK is een goede voorbereiding en motivatie voor de Olympische Spelen in Rio De Janeiro deze zomer. De nationale zwemploeg neemt 5 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles mee naar huis. Dat is de beste prestatie van Nederland op een EK lange baan zwemmen sinds het begin van deze eeuw. Joop Alberda, technisch directeur topzwemmen reageert tevreden: “Het EK was een mooie tussenstop op weg naar Rio. De ploeg heeft laten zien in vorm te zijn en te groeien. Met...Lees meer...
 • Heracles Almelo pakt laatste Europese ticket
  Heracles Almelo heeft het laatste ticket voor Europees voetbal in de wacht gesleept. De ploeg van trainer John Stegeman won op bezoek bij FC Utrecht met 0-2 en dat was voldoende na de 1-1 in het eerste duel afgelopen donderdag. Heracles Almelo stroomt komend seizoen in de derde kwalificatieronde van de Europa League in. Het is voor het eerst in de historie van de club dat Heracles Europa in gaat. Heracles Almelo kende een uitstekend seizoen. De club eindigde als zesde in de competitie, verzamelde 51 punten en bemachtigde daardoor een plekje in de play-offs. In de halve finale van die...Lees meer...

Advertentie

Geox kinderschoenen 500x500 gif

Economie

 • BREXIT: harde klappen voor Nederland ondanks beperkte impact EU-zone
  Voor de totale Europese Unie zijn de gevolgen van een BREXIT beperkt. Het kost van 2017 tot en met 2019 0.4% (bij een 'zachte' BREXIT) of 0,6% (bij een 'harde' BREXIT) aan economische groei. Nederland daarentegen wordt onevenredig hard geraakt. In ons land zal de economische groei de komende 3...Lees meer...
 • Prijsdaling zorgt opnieuw voor omzetafname industrie
  De omzet in de Nederlandse industrie blijft vooralsnog ook in 2016 onder druk staan. Producenten hebben in het eerste kwartaal 4,3 procent minder omzet behaald dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De groei van de productie was niet voldoende om het effect van lagere afzetprijzen te compenseren....Lees meer...
500x500 gratis verzending van bloemen

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.

BBQcenter_algemeneshopbanner_468x60

Leave a Reply

Brompot

 • Een enerverend weekend
  Het was weer een enerverend weekend. Het begon met het gedoe met Douwe Bob op het songfestival die zelf van mening was dat hij het festival ging winnen terwijl er blijkbaar toch nog een aantal mensen waren die daar anders over dachten. Nu hoeven we ons vwb de jurering geen...Lees meer...