Kies je regio

Sport

 • De Graafschap bekert verder na 4-1 winst op SV Deltasport
  Het bekeravontuur van eersteklasser Deltasport uit Vlaardingen eindigde in Doetinchem op de Vijverberg. Met vier bussen waren de supporters afgereisd naar Doetinchem met in het kielzog een aantal vervelende Feyenoord "supporters", die de plaatselijke hermandad flink wat werk bezorgden. Jammer! Heel feestelijk begonnen ze aan deze wedstrijd tegen een gehavend De Graafschap met veel blessures, hetgeen volgens insiders en Ruud Gullit lag aan het kunstgras van Volendam. Ze kregen zelfs in de eerste minuut al een corner en maakten het de Graafschap in de beginfase erg lastig. Gelukkig was het Karim Tarfi, die met een schitterend afstandsschot de Graafschap weer met beide...Lees meer...
 • PSV trekt gezonde financiële lijn door

  Jong PSV - Telstar 6PSV heeft over boekjaar 2013-2014 de gezonde financiële lijn doorgetrokken die is ingezet sinds de herstructurering van seizoen 2011-2012. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde financieel jaarverslag van de club.

  De omzet steeg fractioneel van € 63,2 miljoen naar € 63,3 miljoen en het resultaat kwam uit op € 0,4 miljoen positief. Dit is binnen de gestelde meerjarendoelstelling die voorzag in een break-even situatie over het afgelopen seizoen. Dit ondanks dat de club in 2013-2014 wederom werd geconfronteerd met een crisisheffing ten bedrage van...Lees meer...
 • NEC walst in enkele minuten over FC Oss heen
  27102014 NEC FC Oss 14Het is NEC Nijmegen zondagmiddag met pijn en moeite gelukt de leiding in de Jupiler League te behouden. In eigen stadion De Goffert kon het FC Oss met moeite op afstand houden. Pas in de tweede helft wisten de Nijmegenaren de winst veilig te stellen. In Nijmegen bleven de 3 punten achter door een 3-1 winst op de ploeg uit Oss. Vanaf het begin van de wedstrijd zette NEC druk. Direct in de beginfase waren er al enkele mogelijkheden voor de Nijmegenaren, die met een flink gewijzigd team ten...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Ook werktijdverkorting mogelijk door EU-sancties
  Bedrijven die direct zijn getroffen door EU-sancties tegen Rusland, kunnen ook werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen. Op 15 augustus had het kabinet al besloten de regeling open te stellen voor bedrijven die zijn getroffen door de Russische boycot van EU-goederen. De EU-sancties tegen Rusland zijn volgens het kabinet, net als...Lees meer...
 • Nieuw tijdelijk vangnet voor gemeenten bij grote financiële tekorten op de bijstand
  Er komt in 2015 een tijdelijk en eenvoudig vangnet voor gemeenten om eventuele grote financiële tekorten op te vangen. Deze gaat tegelijkertijd in met de invoering van een nieuw verdeelmodel voor de verdeling van de bijstandsbudgetten. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Substantiële dreiging
  Afgelopen week was ik getuige van een radio-interview met ene Dick Schoof. Dat is de nationale veiligheidscoördinator terrorismebestrijding die in ons land de bestrijding van het terrorisme coördineert. Overigens roept de kreet “terrorismebestrijding” bij mij het beeld op van een in een witte overall gestoken figuur wat met een gasmasker...Lees meer...