Kies je regio

Sport

 • MVV en Fortuna delen de punten in een spectaculair duel
  MVV-FortunaIn een spectaculaire en spannende derby hebben MVV Maastricht en Fortuna Sittard de punten gedeeld. In een goed gevulde Geusselt werd het na een 0-2 ruststand en een 1-3 tussenstand voor de gasten uit Sittard, in de laatste tien minuten nog 3-3 via twee doelpunten van Danny Schreurs. Hiermee blijven beide teams in de race om een plek die recht geeft op nacompetitie voetbal. Beide teams wisten heel goed wat op het spel stond vrijdagavond. Bij een overwinning zou men een grote stap zetten naar "een toetje" die de nacompetitie heet. Dat...Lees meer...
 • FC Groningen en Essent zetten vrijwilligers in het zonnetje
  FC Groningen en haar hoofdsponsor Essent organiseren een VIP-dag voor de vele onmisbare schakels van voetbalverenigingen uit het noorden van het land. Op zaterdag 3 mei zullen voor, tijdens en na de wedstrijd van FC Groningen - Heracles Almelo ongeveer 250 vrijwilligers van de clubs in het zonnetje worden gezet. Met de speciale VIP-dag willen FC Groningen en hoofdsponsor Essent het belang van de vrijwilligers voor het voetbal benadrukken. Paul Boehlé, manager Sponsoring bij het energiebedrijf: "Vrijwilligerswerk is het cement van de maatschappij. In dit geval zorgt het ervoor dat wekelijks honderdduizenden mensen zich sportief kunnen uitleven." Harold Kats meldde voorzitter Rudy...Lees meer...
 • Inhaalprogramma amateurvoetbal met Pasen
  voetbal-sec-522x391In het paasweekend is er een uitgebreid inhaalprogramma bij het amateurvoetbal. Sommige teams moeten zelfs zowel paaszaterdag als ook paasmaandag 'aan de bak'. Hieronder een overzicht van de wedstrijden het komende weekend in de hogere klassen en regio Zuid II: Topklasse 12 apr, 19:00 WKE - De Treffers 19 apr, 17:00 Be Quick 1887 - HSC '21 19 apr, 17:00 AFC- HBS 19 apr, 17:00 Leonidas- Chabab 19 apr, 17:00 UNA/Brinvast - Juliana '31 19 apr, 17:00 JVC Cuijk- VVSB 19 apr, 17:00 Lienden - WKE 19 apr, 17:30 Haaglandia/Winston- ADO '20 19 apr, 19:00 De Treffers- EVV Hoofdklasse B 19 apr, 17:00...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Fons Jurgens benoemd tot bestuursvoorzitter Efteling
  eftelingFons Jurgens (44) is, conform voorgenomen besluit, benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling. Zijn aanstelling werd bekrachtigd tijdens de Algemene Aandeelhoudersvergadering van donderdag 17 april. Onder zijn leiding wil de Efteling gefaseerd doorgroeien tot een internationale...Lees meer...
 • Goed eerste kwartaal voor zee overslag in de Zeeuwse havens
  Het eerste kwartaal van 2014 is voor wat betreft de zee overslag in de Zeeuwse havens een goed kwartaal geweest. In de eerste drie maanden werd ruim 9 miljoen ton aan goederen over zee aan- en afgevoerd via de havens van Zeeland Seaports. Dit is 12,8 procent meer dan het...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.

Leave a Reply

Advertentie

Brompot

 • Oude koeien…
  Als we zo de recente Haagse politieke discussies volgen, dan mogen we wel vaststellen dat het soms een redelijk hoog “uit-de-sloot-rukken-van-oude-koeien” gehalte kent. Tezamen met het te pas en te onpas over de schutting gooien van dooie katten doen wij onze naam als “agrarisch land” in dat soort gevallen volop...Lees meer...