Kies je regio

Sport

 • Adrie Bogert verlengt contract bij Willem II
  willem IIWillem II heeft een akkoord bereikt met assistent-trainer Adrie Bogers over de verlenging van zijn contract tot de zomer van 2017. Technisch manager Carlos Aalbers: ‘Met de contractverlenging van Adri zetten we weer een stap richting het volgende seizoen. We zijn blij dat Adrie bij de club blijft, want hij levert een goede bijdrage binnen de technische staf.’ Adrie Bogers (49) werd dit seizoen als assistent-trainer van Jurgen Streppel gepresenteerd. Hij is een oude bekende, want hij speelde maar liefst 119 wedstrijden voor Willem II in de periode 1992-1996....Lees meer...
 • Daniël van Straaten tekent bij bij Achilles’29
  achilles29Hij speelde maar een paar wedstrijden in de Jupiler League en raakte zwaar geblesseerd. Bijna anderhalf jaar is Daniël van Straaten uit de roulatie, maar als zijn herstel verloopt zoals we allen hopen, is hij volgend seizoen weer op De Heikant te bewonderen. Gisteren sloot Van Straaten een nieuwe overeenkomst met de Groesbeekse Eerste Divisionist. Technisch manager Frans Derks: “Daniël is een aantal jaren van grote waarde geweest voor onze club. Natuurlijk nemen we een risico omdat we niet weten hoe het volgend jaar met hem zal gaan. Maar Achilles’29 waardeert zijn...Lees meer...
 • Verdachten ongeregeldheden Rome gehoord
  De 44 mannen die de afgelopen weken zijn geïdentificeerd als verdachte van geweld in Rome, worden de komende weken aangehouden en gehoord door de politie. Deze week zullen alle verdachten een brief krijgen waarin staat wanneer ze op een politiebureau worden verwacht. Van de verdachten is er één minderjarig, 17. Het overgrote deel van de verdachten komt uit de regio Rijnmond. Inmiddels is met de Italiaanse autoriteiten afgesproken dat de zaken in Nederland zullen worden afgedaan. In samenwerking met de Italiaanse autoriteiten is de afgelopen weken geprobeerd de mannen te identificeren die in Rome betrokken waren bij de ongeregeldheden op 18...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Verbeterde steun voor groter aantal innovatieve mkb’ers
  Ondernemers kunnen dit jaar nog eenvoudiger innovatiesteun aanvragen. Zij krijgen met minder verschillende regels te maken en hebben zo een grotere slagingskans om te innoveren via de MKB-Innovatiestimulering Topsectoren (MIT).  Circa 2600 ondernemers zullen in 2015 profiteren van deelname aan innovatieve projecten. Dat zijn 1000 ondernemers extra ten opzichte van...Lees meer...
 • MKB-bedrijven met speur- en ontwikkelingsactiviteiten vaak ook internationaal actief
  Ruim 60 procent van de kleine en middelgrote bedrijven die van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) gebruikmaken, investeert of handelt in goederen in het buitenland. Daarover bericht het CBS vandaag. De WBSO biedt bedrijven waar speur- en ontwikkelingswerk (research & development) wordt uitgevoerd een verlaging van de af te...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Rariteitenkabinet
  De “ouderen” onder ons kunnen het zich vast nog wel herinneren: “Jopie komt, Jopie gaat, Willem komt, Willem gaat, Pietje komt, Pietje gaat… en ze moeten allemaal mee-eten”. Het stamt uit de conference van Wim Sonneveld ergens uit het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw. ...Lees meer...