Kies je regio

Sport

 • TU Eindhoven wint finale WK robotvoetbal met combinatievoetbal
  Foto (c) Bart van Overbeeke Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven heeft de WK robotvoetbal in Brazilië gewonnen, de RoboCup. Het team won met 3-2 van Water, het team van de universiteit van Beijing. Het betere combinatiespel en de uitstekende keeper brachten het Eindhovense team de titel. Het Eindhovense team kwam de Chinezen eerder op het toernooi al tegen en verloor toen met 3-4. De Chinezen speelden toen erg ruw, wat voor de scheidsrechters aanleiding was om in de finale sneller vrije trappen te geven voor duwen. Dat gaf de Eindhovense robotspelers meer ruimte...Lees meer...
 • N.E.C. contracteert Kristjan Emilsson
  NECN.E.C. is rond met een nieuwe speler: Kristjan Emilsson. De aanvallende IJslander acteert als nummer 9 of 10 in het veld. De 21-jarige jeugdinternational speelde eerder bij Liverpool FC en komt nu over van het IJslandse Hafnarfjördur. Voor deze laatste club speelde hij 59 wedstrijden waarin hij tot 18 doelpunten kwam. Ook kwam hij uit voor de nationale elftallen van IJsland onder 17, 19 en 21 jaar en speelde hij twee wedstrijden in de Europa League. Emilsson tekent een contract voor drie jaar met een optie tot een jaar verlenging....Lees meer...
 • Eindhovense voetbalrobots naar halve finale WK in Brazilië
  Foto (c) Bart van OverbeekeHet voetbalrobotteam van de TU Eindhoven heeft de halve finale gehaald van de RoboCup 2014 in João Pessoa in Brazilië, het WK voor robotvoetbal. Het Eindhovense team won acht van de tien poulewedstrijden, speelde eenmaal gelijk en verloor een keer. De halve finale wordt morgen, donderdag 24 juli, gespeeld. Bij winst staat het team later op dezelfde dag in de finale, om half zeven Nederlandse tijd. De twee halve finales staan gepland voor 14.30 en 15.30 uur. Bij succes speelt het Eindhovense team om 18.30 uur de finale, die...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Privégebruik zakelijke deelauto wordt niet fiscaal belast
  Met het oog op de toenemende inzet van deelauto's is de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) mede op initiatief van Alphabet een brancheregeling met de Belastingdienst overeengekomen over het privégebruik van deelauto's. Het is toegestaan om een auto voor een dag of in het weekend van de werkgever te huren,...Lees meer...
 • Lasten koophuis dalen naar niveau 1999
  te koopDe rentelast van een koophuis is gedaald naar het niveau van 1999. In het tweede kwartaal van 2014 betaalde een koper gemiddeld Euro 677 per maand. Dat is evenveel als eind 1999. Oorzaken hiervan zijn de historisch lage hypotheekrente en...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Gezeur aan de deur...
  Net op het moment dat ik een eerste hap wilde nemen van mijn lievelingsgerecht, een bal gehakt, werd er aan de voordeur gebeld. Ik keek mijn vrouw hoopvol aan maar legde op haar non-verbale reactie mijn bestek zuchtend neer en stond op. Ietwat nijdig want in gedachten zag ik al...Lees meer...