Kies je regio

Sport

 • Jordy Clasie haakt na blessure af bij Oranje
  Jordy Clasie heeft maandag het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten. Clasie kampt met knieklachten en keert terug naar zijn club Feyenoord. Door het afvallen van de middenvelder, bestaat de spelersgroep van bondscoach Guus Hiddink nu uit 23 spelers. Nederland oefent dinsdag tegen Spanje. In de Amsterdam ArenA wordt om 20.45 uur afgetrapt....Lees meer...
 • Oranje laat naast Turkije: 1-1
  Het Nederlands elftal is er zaterdag niet in geslaagd om Turkije te verslaan. In de Amsterdam ArenA kwam de ploeg pas in blessuretijd op gelijke hoogte dankzij een van richting veranderd schot van Wesley Sneijder: 1-1. De wedstrijd werd gespeeld in het kader van het EK-kwalificatietoernooi. Nederland staat door het gelijke spel op de derde plaats in Poule A. Tsjechië gaat aan de leiding, gevolgd door IJsland. Het zag er lange tijd naar uit dat Turkije er met de winst vandoor zou gaan, maar Sneijder voorkwam dat met een doelpunt in blessuretijd. Dinsdagavond speelt Nederland een oefenwedstrijd tegen Spanje, aftrap 20.45 uur. ...Lees meer...
 • Mooie thuisoverwinning op Almere City FC voor Achilles '29: 3-1
  Achilles’29 heeft vrijdagavond thuis gewonnen van het fysiek zeer sterke Almere City. Op De Heikant in Groesbeek werd het 3-1. De Groesbekers stegen daardoor naar de vijftiende plaats en kunnen nu even van de rust genieten vanwege het interlandweekend. Met Pasen wacht dan weer een pittig dubbelprogramma tegen Limburgse opponenten Roda JC (vrijdag uit) en MVV (maandag thuis). Achilles’29 kwam in de openingsfase goed weg. Almere-spits en Jong Oranje-speler Vincent Janssen profiteerde van dom balverlies van Frank Wiafe en raakte de onderkant van de lat. Dezelfde speler schoot even later na aangeven van Rodney Sneijder in vrije positie over. In deze...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Opnieuw lagere afzetprijzen industrie dan een jaar eerder
  De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in februari 8,8 procent lager dan in februari 2014. In januari 2015 waren de prijzen 10,6 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief...Lees meer...
 • AOW-leeftijd sneller omhoog, overbruggingsregeling verlengd en verruimd
  De AOW-leeftijd gaat vanaf 2016 versneld omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. De Tweede Kamer stemde vandaag met brede meerderheid in met het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De fracties van onder andere VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks en de SGP...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Brief aan Wendy
  Beste Wendy van Dijk, Gisteravond mocht ik wat langer opblijven en was bij toeval getuige van de Late Night Show op RTL 4 waar ook jij te gast was. Je kwam geloof ik je nieuwe Glossy promoten. Dat is ook wel nodig want iedereen heeft tegenwoordig een glossy en dan kan...Lees meer...