Kies je regio

Sport

 • Sander Duits verruilt RKC Waalwijk voor Go Ahead Eagles
  Sander Duits verruilt RKC Waalwijk per direct voor Go Ahead Eagles. De aanvoerder van de geelblauwen tekent voor twee jaar bij de Deventenaren. Algemeen directeur Remco Oversier heeft gemengde gevoelens bij het vertrek van Duits: “Het is nooit leuk om je aanvoerder vlak voor de start van de competitie te verliezen. Daarnaast is Sander geliefd bij de supporters vanwege hetgeen hij betekend heeft voor onze club. Sander is bij RKC Waalwijk opgekrabbeld en hij is samen met de club gegroeid. We hebben samen enkele fantastische jaren beleefd. We gunnen Sander deze stap daarom van harte en danken hem voor zijn...Lees meer...
 • Voorbescho​uwing UNA-WKE
  UNAWKE Aanstaande zaterdag, aanvang 19.00 uur, speelt UNA de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2014-2015 tegen WKE uit Emmen. We kijken nog even terug naar vorige competitie. Toen eindigde het treffen op Sportpark Grote Geert in 3-3. De slotwedstrijd van vorig seizoen werd een 3-2 overwinning voor de geelzwarten uit het Veldhovense Zeelst. Opmerkelijk was toen dat ze er vanuit gingen dat ze met 3-0 gingen winnen, maar in de slotfase scoorden de oranjehemden nog twee maal. Bij WKE volgde Paul Weerman trainer Joseph Oosting op. De 37-jarige Weerman, voormalige...Lees meer...
 • Nieuw lectoraat draagt bij aan een veilig sportklimaat
  Nicolette Schipper van VeldhovenZo'n 10 miljoen Nederlanders doen aan sport. We winnen veel met sport want sporten doe je voor je plezier en draagt bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Helaas komt het voor dat er op en rond het veld incidenten zijn, zoals (seksuele) intimidatie, agressie en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. In het nieuwe lectoraat Sportpedagogiek werken hbo- en mbo-sportopleidingen samen met gemeenten en NOC*NSF aan het creëren van een pedagogisch verantwoord veilig sportklimaat. Nicolette Schipper – van Veldhoven, per 1 september 2014 de eerste lector Sportpedagogiek, met bijzondere aandacht...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • MKB-bedrijven maken kans op handelsmissiepakket
  Vanaf deze week kunnen ondernemers zich weer opgeven voor extra ondersteuning van het Oranje Handelsmissiefonds bij het realiseren van hun internationale ambities. Net als afgelopen jaar zullen uiteindelijk 10 kansrijke MKB-bedrijven gesteund worden met een handelsmissiepakket dat hen in staat stelt om succesvol zaken te doen over de grens. Het Oranje...Lees meer...
 • Verlenging lagere BTW helpt waardedaling woning voorkomen
  Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij met de aankondiging de BTW-verlaging voor verbouwing, onderhouds- en renovatiewerkzaamheden te verlengen tot 1 juli volgend jaar. Deze verlenging kan voor woningeigenaren een extra stimulans zijn om achterstallig onderhoud aan de woning uit te voeren. Nu scoort 20% van de te koop staande woningen een...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Benefiet
  In dit land lopen we met acties altijd voorop als er iets op wereldniveau is gebeurd. En over het algemeen is daar helemaal niets mis mee. Zeker geredeneerd vanuit de rijkdom die wij als Nederland kennen: we kunnen wel iets missen. En zelfs nog in tijden van crisis pakken we...Lees meer...