Kies je regio

Sport

 • Schippers steekt ruim 1,3 miljoen in sportinnovatie
  Minister Edith Schippers (Sport) heeft vandaag ruim 1,3 miljoen euro toegekend aan organisaties en bedrijven die excelleren op het gebied van sportinnovatie. Het door Schippers ingestelde Topteam Sport heeft hiervoor een strenge selectie gehouden: wie brengt de sportinnovatie in Nederland op een hoger niveau, welke innovatie levert betere prestaties op of brengt meer mensen in beweging? Vandaag kregen zeven sportinnovatiecentra, vijf projecten en tien ontwikkelaars van ideeën op het ministerie van VWS een toekenning via het Sportinnovator programma van ZonMw. Het geld wordt ingezet als cofinanciering. Bovenop de 1,3 miljoen van Schippers dragen bedrijven, kennisinstellingen, lokale overheden en sportorganisaties in totaal...Lees meer...
 • CZ nieuwe titelsponsor Tilburg Ten Miles
  Zorgverzekeraar CZ wordt de nieuwe titelsponsor van de Tilburg Ten Miles. Dat zijn de organisatie en de zorgverzekeraar uit Tilburg overeengekomen. Het contract met een looptijd van drie jaar wordt binnenkort officieel ondertekend. De Tilburg Ten Miles is in de top al jarenlang één van ’s werelds beste wegwedstrijden. Dat bleek opnieuw uit de onlangs gepubliceerde internationale rankings voor 2015, waarin het evenement zowel met de wedstrijd voor mannen (10 EM) als vrouwen (10 KM) hoog scoort. Daarnaast wil het evenement de komende jaren in de breedte doorgroeien naar 15.000 deelnemers. LOPEN EN GEZONDHEID ‘Met CZ hebben we hiervoor een ideale partner,...Lees meer...
 • Zeven aanhoudingen voor bedreigen speler Feyenoord
  De Kuip FeyenoordZeven Rotterdammers zijn het afgelopen weekend aangehouden op verdenking van het bedreigen van een speler van Feyenoord. Dat gebeurde zaterdagavond in Rotterdam-Kralingen. De politie is een onderzoek gestart. Rond half twaalf werd de politie zaterdagavond gealarmeerd. De inzittenden van twee voertuigen zouden doodsbedreigingen hebben geuit in de richting van een speler van Feyenoord. Hij bevond zich op dat moment in zijn woning in Rotterdam-Kralingen. Zijn partner belde de politie en kon gegevens van de betrokken voertuigen doorgeven. Agenten wisten daarna één voertuig aan de kant te zetten op de Charlotte...Lees meer...

Advertentie

Geox kinderschoenen 500x500 gif

Economie

 • Aantal faillissementen daalt
  Na vier maanden met een stijging van het aantal faillissementen, daalt het aantal failliet verklaarde bedrijven weer. In januari 2016 zijn er 27 faillissementen minder uitgesproken dan in december, meldt CBS. De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel. Geen duidelijk trend Het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd, piekte in mei...Lees meer...
 • Omzet YoungCapital stijgt met 28 procent
  YoungCapital, marktleider in recruitment van jong talent, vestigt in 2015 opnieuw een record met een omzet van 127,5 miljoen euro. Met deze stijging van 28 procent ten opzichte van 2014 doorbrak YoungCapital zelfs haar eigen omzetdoelstelling van 25 procent. De innovatieve organisatie voor uitzenden en detachering groeit hiermee al vijf...Lees meer...
500x500 gratis verzending van bloemen

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • De kinderombudsman
  Het is altijd weer mooi om te zien dat als er iets gebeurt wat ook maar in de verste verte met onze kinderen van doen heeft, we meteen collectief in de stress schieten. We brengen vervolgens spontaan ons digitale modderkanon in stelling, en knallen vol emotie alle blauwe facebookverf van...Lees meer...