Kies je regio

Sport

 • Khalid Sinouh en Sparta Rotterdam uit elkaar
  Sparta Rotterdam en Khalid Sinouh zijn overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt ontbonden. De 39-jarige doelman speelde afgelopen seizoen 38 competitiewedstrijden en 5 wedstrijden in de Jupiler Play-Offs. Khalid Sinouh kan zich nu richten op een nieuwe stap in zijn loopbaan. Bij Sparta Rotterdam traint Tim Vincken vanaf maandag mee met de A-selectie. De 27-jarige buitenspeler kwam vorig seizoen uit voor De Graafschap en is op zoek naar een nieuwe werkgever. Bij de Kasteelclub mag hij zijn conditie op peil houden in afwachting van een nieuwe club. ...Lees meer...
 • Robin Buwalda naar VVV-Venlo
  Robin BuwaldaPer 1 september is ook Robin Buwalda toegevoegd aan de selectie van Maurice Steijn en zijn technische staf. De centrale verdediger, die onlangs 20 werd, wordt gehuurd van ADO Den Haag. Hij kwam daar destijds bij de selectie van het eerste elftal onder leiding van Maurice Steijn. Stan Valckx, adviseur voetbalzaken van VVV-Venlo, over deze jonge huurling: “Robin is een jonge talentvolle centrale verdediger die ook als rechtsback uit de voeten kan. Hij heeft bij ADO Den Haag al enkele wedstrijden ervaring op het hoogste niveau van Nederland kunnen opdoen. Samen...Lees meer...
 • Vitalijs Maksimenko naar VVV-Venlo
  Vitalijs MaksimenkoPer 1 september heeft VVV-Venlo zich verzekerd van de diensten van Vitalijs Maksimenko. De 23-jarige Letse centrale verdediger wordt gehuurd van het Engelse Brighton & Hove Albion. ‘Maksi’, zoals hij graag genoemd wordt, was het afgelopen seizoen door The Seagulls uitgeleend aan Kilmarnock, dat uitkomt in de hoogste divisie van Schotland. De linkspoot doorliep alle vertegenwoordigende jeugdteams van Letland en is sinds 2013 A-international van Letland, een van de tegenstanders van Oranje in de EK2016-kwalificatie. Stan Valckx, adviseur voetbalzaken van VVV-Venlo over de centrale verdediger: “Maksi is een sterke speler die ondanks zijn...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • FrieslandCampina neemt zuivelbedrijf in Ivoorkust over
  FrieslandcampinaKoninklijke FrieslandCampina en Olam International Limited hebben overeenstemming bereikt over de overname van de zuiveltak van Olam en de zuivelproductiefabriek van deze onderneming in Ivoorkust. De overname betekent een uitbreiding van de activiteiten van FrieslandCampina in dit West-Afrikaanse land, waar het al...Lees meer...
 • Toeleveranciers procesindustrie hebben crisis al lang achter zich gelaten
  Voor de Nederlandse toeleveranciers aan de procesindustrie gaat de markt al enkele jaren crescendo. De omzetten hebben zich veel beter ontwikkeld dan aanvankelijk verwacht en ook voor de komende jaren blijven de vooruitzichten goed. De innovatiekracht, kwaliteit en flexibiliteit van veel bedrijven uit deze sector staan zo goed aangeschreven, dat...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Benefiet
  In dit land lopen we met acties altijd voorop als er iets op wereldniveau is gebeurd. En over het algemeen is daar helemaal niets mis mee. Zeker geredeneerd vanuit de rijkdom die wij als Nederland kennen: we kunnen wel iets missen. En zelfs nog in tijden van crisis pakken we...Lees meer...