Kies je regio

Sport

 • Meesters van de wind ontmoetten elkaar woensdag in Zeeland
  sdfsdfsdfsdfsdfWoensdag hebben de winnaars van het NK Tegenwindfietsen, dat donderdag 10 december 2014 voor de tweede keer gehouden werd op de Oosterscheldekering in Zeeland, officieel de Zeeuwse wind met een grote windvaandel overgedragen aan Tour de France directeur Christian Prudhomme en gedeputeerde Provincie Zeeland Ben de Reu. De finish van de tweede etappe van de Tour vindt plaats op 5 juli 2015 in Zeeland. Niet voor niets op ongeveer dezelfde plek als het NK Tegenwindfietsen, een plek IN zee, met veel wind. Het is bekend dat Christianne Prudhomme fan is van Zeeland. Hij ziet de finish van de tweede etappe van...Lees meer...
 • Vreman trots op de Graafschap na 2-4 verlies tegen FC Twente
  Eén helft stille hoop op sensatie Na afloop kregen de spelers van de Graafschap een compliment van de trainer van Twente, Albert Schreuder. "Ze hebben het ons vooral in de eerste helft behoorlijk moeilijk gemaakt. Pas in de tweede helft werden de ruimtes wat groter en kon je het verschil eerste-eredivisie pas zien" Zijn collega Jan Vreman beaamde dit en gaf aan, dat tenminste één van de doelstellingen was gehaald. De Graafschap liet strijd zien en de 8154 toeschouwers (weer meer dan de vorige keer) kregen waar ze voor gekomen waren: Strijd!! Na de snelle openingsgoal van Vermeij in de 11e minuut, een...Lees meer...
 • Alex Pastoor nieuwe hoofdtrainer van Sparta Rotterdam
  SpartaSparta Rotterdam heeft overeenstemming bereikt met Alex Pastoor voor de functie van hoofdtrainer. De 48-jarige trainer tekent bij de Kasteelclub een contract tot medio 2016. De voormalig profvoetballer van onder andere FC Volendam en sc Heerenveen begon zijn trainerscarrière in het betaalde voetbal bij stadgenoot Excelsior. In 2011 vertrok Alex Pastoor naar N.E.C. waar hij ruim twee jaar werkzaam was. Na een korte periode bij Slavia Praag werd Pastoor assistent-trainer bij AZ. Die samenwerking werd beëindigd na het terugtreden van hoofdtrainer Marco van Basten. Bestuurslid technische zaken Leo Beenhakker over de komst van...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Klijnsma: Introductie algemeen pensioenfonds dichterbij
  Pensioenfondsen die overwegen hun krachten te bundelen in een algemeen pensioenfonds krijgen de mogelijkheid om dat te doen. Staatssecretaris Klijnsma heeft vandaag het wetsvoorstel ‘Algemeen pensioenfonds’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit wetsvoorstel maakt een nieuwe vorm van bundeling mogelijk van verschillende pensioenregelingen. Hierdoor kunnen allerlei voordelen worden gerealiseerd zoals...Lees meer...
 • In totaal zes miljoen voor het sectorplan groothandel
  Er komt in totaal zes miljoen euro beschikbaar voor het sectorplan in de groothandel. Minister Asscher betaalt daarvan de helft, de andere helft wordt betaald door werkgevers en vakbonden in de sector. Het geld is vooral bestemd voor scholing en nieuwe instroom van mensen met een kwetsbare positie op de...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Brief aan mevr Oosterhuis, zangeres
  Beste mevrouw Oosterhuis. Ik heb via via gehoord dat u op semi-democratische wijze bent uitverkoren om ons land ergens in 2015 te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Oostenrijk. Het is dan de bedoeling dat u de wedstrijd gaat winnen. Tenminste, dat heeft u in de richting van de pers...Lees meer...