Kies je regio

Sport

 • Achilles'29 wint met gemak tegen RKC
  Foto (c) Wilco HazelaarHet spel van de afgelopen weken was een voorbode van de goede pot die Achilles’29 afgelopen middag aan de dag legde. De Groesbekers waren in Waalwijk de hele wedstrijd sterker dan RKC en wonnen verdiend met 0-4. Door deze overwinning steeg de ploeg van Gesthuizen vijf plekken op de ranglijst en liet de rode lantaarn achter in Waalwijk. RKC was in de afgelopen week veelvuldig in het nieuws als gevolg van de sportieve en financiële malaise die de club doormaakt. Achilles’29 had hier geen boodschap aan en maakte van meet...Lees meer...
 • De strijd is weer terug op de Vijverberg
  De Graafschap verliest van titelkandidaat NEC met 2-0 op een goed gevulde Vijverberg 7886 mensen hadden de weg naar de Vijverberg gevonden en ze zijn niet voor niets gekomen. Vooral in de eerste helft speelden de Zebra's met opgestroopte mouwen, iets wat de Achterhoekse fans graag zien. Niet voor niets lopen de spelers het veld op over een tegel waar "d'r an" op staat. d'ranNEC kreeg pas in de 15e minuut een klein kansje, een zacht schot ruim over het doel van Jasper Heusinkveld. Tot aan de 25e minuut was het de Graafschap dat de...Lees meer...
 • Een stormachtige start voor Nuon Solar Team in Zuid-Afrika
  Het Nuon Solar Team heeft op de eerste racedag stappen gezet richting de winst van de Sasol Solar Challenge. Maar dat ging niet zo makkelijk. Het team moest tijdens de race reparaties uitvoeren en heeft een flinke storm moeten bedwingen. Na ruim 400 km op teller en het inhalen van twee andere solar teams neemt het Nuon Solar Team de 1e positie in bij de Sasol Solar Challenge. Nuna7S – de zonnewagen die vorig jaar wereldkampioen werd – is vandaag van start gegaan in de Sasol Solar Challenge. Na de keuring waar Nuna met vlag en wimpel voor slaagde, begon het...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Nederlandse Living Planet Index gunstiger dan de mondiale trend
  Het Wereld Natuur Fonds meldt een forse daling van de mondiale biodiversiteit. Dit staat in schril contrast met de  trend in Nederland. Herstel zoogdieren, broedvogels en reptielen Vandaag publiceert het WNF de mondiale Living Planet Index. De mondiale LPI laat zien dat de biodiversiteit sterk is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de...Lees meer...
 • SNS Bank wijzigt koers
  SNS wijzigt haar koers. Bankieren kan volgens de bank echt anders. Veel normaler. SNS vertaalt geleerde lessen van de afgelopen jaren in een duidelijke visie op de toekomst. De Nederlandse consumentenbank richt zich, vanuit haar sociale oorsprong, weer volledig op haar kernactiviteiten: eenvoudige betaal-, spaar- en hypotheekproducten met een duidelijk...Lees meer...

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Vijf woninginbraken op één avond in Vlijmen
  Er is zaterdagavond in vijf woningen ingebroken. De politie roept de inwoners uit Vlijmen op om te helpen deze inbrekers op te pakken.

  De inbraken zijn, zoals het er nu naar uit ziet, allemaal gepleegd op zaterdagavond 27 september 2014 tussen 19 en 23 uur. Het zijn twee woningen aan...Lees meer...