Kies je regio

Sport

 • Landelijke subsidieregeling voor energiemaatregelen sportclubs
  Sportverenigingen die maatregelen nemen om hun energieverbruik te verminderen kunnen rekenen op een subsidie van 30% van de investering. Als de vereniging eerst een energieadvies laat maken wordt de subsidie met 500 euro verhoogd. Deze subsidie is beschikbaar voor investeringen boven de 3000 euro. Dat staat in de nieuwe subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties die vandaag is gepubliceerd. De regeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook wordt het mogelijk voor verenigingen om bij de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling te krijgen voor een lening waarmee zij de investering kunnen doen. LED verlichting, isolatie, zonnepanelen en zonneboilers Deze regeling heeft...Lees meer...
 • Wout Brama keert terug bij PEC Zwolle
  PEC Zwolle heeft zich tegen het einde van de zomerse transferperiode versterkt met Wout Brama. De ervaren middenvelder, die in het verleden drie keer uitkwam voor het Nederlands elftal, speelde ook vorig seizoen in 25 officiële wedstrijden van PEC Zwolle mee, waarna zijn contract in Zwolle afliep. Hij tekent nu echter alsnog een nieuw contract voor twee seizoenen, met daarbij een optie voor een extra jaar, bij de Blauwvingers. Technisch directeur Gerard Nijkamp van PEC Zwolle is trots dat Brama zich opnieuw aan PEC Zwolle committeert: ,,Wout is een speler, die vorig seizoen al heeft laten zien een meerwaarde te zijn...Lees meer...
 • UNA maakt korte metten met Magreb’90
  UNA ZeelstOp voorhand had niemand verwacht dat UNA Magreb’90 in eigen huis een forse nederlaag toe zou brengen. Het team van coach Mark Schenning was nog ietwat zoekend bezig, maar gooide afgelopen zondag alle schroom van zich af. De van oorsprong Marokkaanse tegenstander promoveerde in een record tempo van de vijfde klasse naar de Topklasse. Vorige week maakte de ploeg van trainer Schuitemaker indruk door bij Landskampioen FC Lienden met 2-0 te winnen. Vanaf de aftrap trok de thuisclub fel van leer. UNA hield het hoofd koel, ofschoon dat in de tropische...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Advies: Geen Nederlandse Hypotheek Instelling
  Een Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI) is op dit moment niet levensvatbaar. De Europese randvoorwaarden voor mogelijke staatssteun en het doorgeven van financiële voordelen aan de consument, worden door betrokken partijen als te knellend ervaren. Die conclusie trekt kwartiermaker Jan van Rutte. Hij onderzocht op verzoek van het kabinet de mogelijkheden...Lees meer...
 • Conjunctuurbeeld verbetert verder
  Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok is in augustus 2015 een fractie beter dan in juli, maakt CBS bekend. In augustus presteren bijna alle indicatoren in de Conjunctuurklok beter dan hun langjarige trend. De Conjunctuurklok van CBS is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse...Lees meer...
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Vakantietijd
  Het klinkt wellicht wat vreemd, maar ik neem tijdens de vakantieperiode geen vakantie. Dat doe ik al jaren niet meer en ik moet zeggen, dat bevalt prima. Het is geweldig leven als vijfenzeventig procent van de BV Nederland over de grens joept en zich er een poosje niet meer mee...Lees meer...