Kies je regio

Prijzencircus 250x250

Sport

 • Ondanks verlies tegen Feyenoord toch weer spektakel op de Vijverberg.
  Video: opening De Graafschap - Feyenoord De Graafschap doet aan klantenbinding ondanks 1-2 verlies Zoals de wedstrijd begon met vuurwerk en heel veel spektakel, zo begonnen de spelers aan de eerste helft. Natuurlijk kun je aangeven, dat Feyenoord een slechte dag had, maar het kwam zeker door het d'ran gevoel van spelers en publiek dat Feyenoord in de eerste helft niet aan hun spel toekwam. Sterker nog, na een kwartiertje kwam de Graafschap (met een beetje geluk van schlemiel van Beek) op een 1-0 voorsprong. En toen kwam het moment van Makkelie. Scheidsrechter Makkelie, politieagent in Rotterdam van beroep, de media hebben hier...Lees meer...
 • Amsterdam ArenA presenteert nieuwbouwplannen 2020
  De Amsterdam ArenA maakt zich op voor een grote verbouwing. De kwaliteit en de service voor de stadionbezoekers wordt daarmee fors verbeterd. De omlopen van de eerste en de tweede ring worden verbreed. Vooral de toeschouwers op de tweede ring gaan er flink op vooruit. Het uiterlijk van het stadion verandert ook: de vorm van de Amsterdam ArenA gaat over van hol naar bol. Het is de grootste verbouwing sinds de opening in 1996. De Amsterdam ArenA streeft samen met Ajax voortdurend naar verbeteringen. Het doel is en blijft om de supporters de best...Lees meer...
 • Vitesse klaar voor 1e Eredivisieduel op hybride grasveld in GelreDome
  Vitesse speelt zondag 20 september tegen De Graafschap als eerste Eredivisieclub in Nederland op een nieuwe, hybride grasmat waarbij het natuurlijke grasveld is versterkt met kunststofvezels in een geweven backing. Spelers en trainers zijn enthousiast over XtraGrass(tm), waarop zij reeds trainen bij de trainingsaccommodatie op Papendal in Arnhem. Het gepatenteerde XtraGrass(tm) is ontwikkeld door materiaaltechnologieconcern TenCate en wordt geleverd door dochteronderneming GreenFields. Bij dit systeem groeit het natuurgras in een geweven - deels biologisch afbreekbare - backing bestaande uit geweven pollen kunststofvezels, waardoor het natuurgras sterker, beter en langer bespeelbaar wordt: 800 tot 900 uur per jaar tegenover 200 tot 250...Lees meer...

Advertentie

Economie

 • Nutricia verhoogt Europese productiecapaciteit met 50 mln pakken
  Nutricia gaat vanaf vandaag haar Europese productiecapaciteit voor Nutrilon Standaard met 50 miljoen pakken babyvoeding per jaar verhogen. Hierdoor kan de producent van de populaire babymelk de leveringen van Nutrilon Standaard in Nederland de komende tijd nogmaals bijna verdubbelen en de beschikbaarheid voor ouders in Nederland vergroten. Behalve de verbetering...Lees meer...
 • Bromfietsverkoop kent een forse plus
  Uit de cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie blijkt dat de verkoop van bromfietsen in Nederland pluste in de eerste drie kwartalen met 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot een totaal van 13.952. De top-drie van populairste brommermerken bestaat uit: Piaggio/Vespa...Lees meer...
Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

“Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug”, het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

Vanmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars.

Koninklijke trein

De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Enkele regels uit de winnende gedichten:

Van Aniek Breet: “In Kampen stap ik weer uit en even later hoor ik het vertrek geluid. Dan ga ik weer terug naar huis en denk, wat is dit toch een mooi geschenk.”

Van Luisa Kamermans: “Want zo verzint iedereen wel een reden, om met de trein te gaan, naar een plek hier niet zo ver vandaan…”

Van Bram Werink: “Over de mooie rode brug, Daar zie je de trein weer terug!!”

Van Nicolien Dam: “Nu is er de Hanzelijn. En kan ik gewoon naar mijn oma met de trein”

Hanzelijn

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De Hanzelijn bestaat uit 50 kilometer nieuw spoor, een tunnel onder het Drontermeer, twee nieuwe stations (Dronten en Kampen Zuid) en een brug over de IJssel. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn en de stations gebouwd en levert deze op 6 december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De Hanzelijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn.

Jury

Een jury bestaande uit Antonius de Knegt, (stadsdichter Lelystad), Sjoerd Feenstra (stadsdichter Dronten), Dick Schlüter (provinciedichter Overijssel) en Ruben Mensink (directeur Communicatie van ProRail) koos de winnaars uit. Veel gedichten gingen nadrukkelijk over de verbinding die de Hanzelijn brengt met de Randstad, vooral Amsterdam. Daarnaast viel op dat veel kinderen schreven over wat het voor hen persoonlijk betekende, bijvoorbeeld dat ze nu vanuit Zwolle makkelijk met de trein naar hun oma in Kampen kunnen. Eén schoolklas heeft, geheel in de stijl van het Wilhelmus, alleen maar naamdichten ingeleverd, waar de eerste letters van elke zin bijvoorbeeld het woord “Hanzelijn” vormden.
Leave a Reply

Brompot

 • Oranjebitter…
  Ik heb haar binnen een uurtje tijd drieëntachtig keer op de stoeprand zien stuiteren. Mevrouw Bep Hutsefluts uit Oranje. Ze had gedemonstreerd tegen de aangekondigde komst van zevenhonderd extra asielzoekers en probeerde de gouden koets van de boodschapper des konings, Dijkhoff, tegen te houden. Ik vond het wel wat hebben....Lees meer...